Wat is de Hans Kerstenstichting en waar is ze voor opgericht?

De Hans Kerstenstichting is een groep mensen, bestaande uit verschillende achtergronden en expertises, welke als doel heeft Stolpersteine te leggen in Bergen op Zoom ter nagedachtenis voor aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Zij heeft ook ten doel om de herinnering aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Onderzoek door leden van de stichting heeft aangetoond dat 26 Joden woonachtig zijn geweest in Bergen op Zoom en vermoord zijn door de nazi‘s. De gemeente heeft toestemming gegeven om voor deze slachtoffers Stolpersteine te leggen.

Waarom de naam Hans Kerstenstichting?

We hebben besloten om de stichting te vernoemen naar de inmiddels overleden Hans Kersten, hij was een inwoner van Bergen op Zoom. Hans was zeer begaan met de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en droomde er van om ook in Bergen op Zoom Stolpersteine te laten plaatsen. Daar dit ook onze droom is willen we deze namen blijvend met de samenleving van Bergen op Zoom verbinden.

Wat zijn Stolpersteine en waarom worden ze gelegd?

Stolpersteine zijn herinneringsstenen, ook wel struikelstenen genoemd, die in de jaren ‘90 van de vorige eeuw zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. Ze liggen in trottoirs voor de huizen van de voormalige bewoners die slachtoffer zijn geworden van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het plaatsen van deze stenen heeft tot doel om de namen en herinneringen aan deze slachtoffers levend te houden. Een aloud Joods gezegde luidt: Je bent pas dood als je naam niet meer wordt genoemd. Daarom willen wij als stichting een struikelsteen leggen voor elk slachtoffer die in Bergen op Zoom heeft gewoond.

Neem contact met ons op

Nog vragen of interesse om de Hans Kerstenstichting te steunen? Vul het onderstaande formulier in en we nemen spoedig contact met je op. Samen herinneren we en eren we de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Bergen op Zoom.